Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors’un (S&P), Türkiye’nin görünümünü durağandan negatife indirmesi, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından ’ısmarlama’ olarak değerlendirildi.KÜRESEL krizle birlikte verdikleri notlar ve kredibilitesi tartışmalı hale gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Standart&Poors’un, son Türkiye notunu Başbakan Tayyip Erdoğan ciddiye almadı. Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çeviren S&P’nin yaklaşımını ’anlamsız’ bulan Erdoğan, “Bu iş bana biraz ısmarlama geliyor” açıklaması da yaptı.
Farklı açıklamalar
ABD Başkanı George W. Bush’un ev sahipliğinde düzenlenen G-20 Toplantısı için gittiği Washington’da, gazetecilerin Standard and Poors’un, Türkiye’nin reytingini düşürdüğü yönündeki bir soru üzerine Erdoğan, şöyle konuştu: “Aynı kurum kısa bir süre önce arkadaşlarımızla görüşmelerde olayı farklı yansıtırken, böyle bir açıklama yapmış olmasını anlamsız buluyorum. Hazırladıkları raporda yaklaşımları ülkemizin durumunu yansıtmıyor, açık söyleyeyim.” S&P kararına gerekçe olarak Türkiye’nin dış finansman zorluklarını gösterirken Erdoğan, “Onların raporunda yer verdikleri gibi bir sıkıntısı söz konusu değil. Olayın içinde yaşayan şahsım ve ülkemdir. Bana bu iş biraz ısmarlama geliyor, açıkça söyleyeyim” yanıtını verdi.
S&P neler söyledi
Türkiye’nin cari açığı gelecek yıl daralacak. Yine de dış finansman ihtiyacı artacak.
Özel sektör, dış finansman koşullarının zorlaşması nedeniyle iç piyasaya dönecek.
Bu da faizler üzerinde baskı oluşturacak ve bu durumun da ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilecek.
Hükümet, dış finansman koşullarını daha iyi duruma dönüştürmek amacıyla, ya güven artırıcı önlemler alacak ya da uluslararası resmi bir kaynaktan dış kaynak sağlayacak.
2009’da Türkiye’de cari açığın gayri safi milli hasılaya oranı, öngörülen yüzde 7.3’ten daha aşağıya daralacak.
IMF, Pakistan’a 7.6 milyar dolar verecek
PAKİSTAN Hükümeti, IMF ile prensip olarak anlaşmaya vardı. Hükümet yetkilileri Pakistan’ın gelecek hafta IMF’ye resmen kredi başvurusunda bulunacağı ve Fon’un da başvuruya derhal karşılık vereceğini bildirdi. Pakistan Hükümetinin, ekonomik durumu düzeltmek amacıyla, IMF’den 7.6 milyar dolar kredi alacağı da kaydedildi.
Popularity: 1% [?]
